Nyhetsarkiv

- Selv om helseministeren har rett i at vi har gode utfall og tall på fødselsomsorgen så mener vi at vi ikke kan nøye oss med godt nok. Vi må strebe etter å ha det beste! Det skal ikke være avgjørende om hvor du bor i landet på om du får en trygg og god oppfølging. Det kan ikke være slik at med en gang det må kuttes så er det fødselsomsorgen noe av det første det kuttes i, sa Kari Aarø i sin appell under demonstrasjonen foran Stortinget i dag.

Vil du lære mer om lokale forhandlinger? Tillitsvalgte i Akademikerne kommune kan delta gratis på regionale konferanser. Akademikerne kommune arrangerer kurs i lokale forhandlinger rundt om i landet. Det vil bli avholdt 4 kurs før sommeren og 11 kurs etter sommeren. 
Kursinnhold er lokale forhandlinger etter hovedtariffavtalens kap. 3.4 og kap. 5 i det kommunale avtaleområdet pluss kap. 3 i bedriftsavtalen og er for tillitsvalgte og kontaktpersoner. 

Akademikerne brøt natt til onsdag lønnsforhandlingene med Oslo kommune. Akademikerne krevde at forhandlingene skal skje lokalt på den enkelte arbeidsplass. Kommunen valgte å ikke sette av noen penger til lokale forhandlinger, og høyt utdannede ble overhodet ikke prioritert i oppgjøret. 

Lektorene har vært lønnstapere i kommunen i årevis, samtidig som skolen mangler kvalifiserte lærere. – For å gjøre det mer attraktivt å jobbe i skolen må KS verdsette høy kompetanse i langt større grad, sier leder for Akademikerne kommune, Jan Olav Birkenhagen.

– Sammenslåingen av fødeavdelingene vil resultere i et dårligere tilbud til fødekvinnene på Nordmøre, risikoen for komplikasjoner vil øke for de som nå får lengre reisevei inn til fødeinstitusjonen. Flere kvinner vil få behov for følgetjenesten, og denne vet vi ikke er godt nok utbygget på Nordmøre, sier Kari Aarø, leder i Den norske jordmorforening.

Leder Tidsskrift for jordmødre 3/19

Folkehelseinstituttet skal gjennomføre en undersøkelse våren/sommeren 2019 blant gravide kvinner i svangerskapsuke 28-40, og trenger bistand fra jordmødre som gjennomfører svangerskapskontroller til å rekruttere kvinner i målgruppen.

Årets lønnsoppgjør i Spekter-området ble innledet 2. april, hvor de sentrale partene ble enige om fristene for gjennomføringen av de lokale forhandlingene. Årets oppgjør er et mellomoppgjør, det betyr at det kun forhandles om økonomi, ikke om tekst.

Endring av praksis fra 1. mars 2019 medfører at en dødfødsel som skjer i 22. svangerskapsuke eller senere kan gi rett til foreldrepenger eller engangsstønad.

"Det er ingen skam å snu" fra fjellvettreglene passer godt inn i debatten om tredelt foreldrepermisjon. Flere politikere tar til orde for å snu i saken.
Debattinnlegg av leder Kari Aarø, Dagsavisen 18.03.19

Leder Tidsskrift for jordmødre1/19

I år vil nok mange av parolene omhandle abortloven, men det er også mange paroler om fødselsomsorgen og kvinnehelse. Jeg håper
at mange jordmødre går i årets 8. mars tog.

Den norske jordmorforening oppfordrer alle som har mulighet til å delta under 8.mars markeringen i morgen. Vi er synlige flere steder i landet og vi er med på å sette fødsel- og barselomsorg, jordmorbehov og kvinnehelse på dagsorden. 

Les Den norske jordmorforening sitt tilsvar til stortingsrepresentant Toril Eidsheims debattinnlegg i Dagens medisin. 
- Vi jordmødre er veldig tålmodige – det må vi være i vårt arbeid. Men nå er tålmodigheten vår slutt. Når regjeringen sier at den vil ha tilstrekkelig jordmorkapasitet, forventer vi handling, skriver leder Kari Aarø.

Leder Tidsskrift for jordmødre 9/18

En kvinne velger å bære frem et alvorlig sykt barn en annen velger å ta abort. Alle har lest deres sterke historier i avisen denne høsten. Jordmødre treffer dem begge, og vi skal være der for dem og gi støtte og om- sorg, uansett valg. Vi må ha tillit til at kvinner selv kan ta valget for seg og sin familie. Den norske jordmorforening støtter abortlovens paragraf 2c slik den står. Dette på linje med våre kollegaer i Norsk gynekologisk forening og Sykepleierforbundet.

– Vi står i midt i en barselkrise her i landet som helsemyndighetene ser ut til å ignorere samtidig som de er i ferd med å overlate barselomsorgen til mødrene selv. I Danmark snur nå på trenden som har vært med tidlig hjemreise. Den danske regjeringen går inn for å styrke barseltilbudet ved sykehusene og vil garantere to døgns liggetid for førstegangsfødene. Her i Norge opplever vi å gå i motsatt retning, sier leder i Den norske jordmorforening Kari Aarø. 

Tidsskrift for jordmødre har sett nærmere på tall fra Statistisk sentralbyrå som viser en dramatisk nedgang i sysselsatte jordmødre. Tall fra 2017 viser at vi har 935 sysselsatte jordmødre i aldersgruppen mellom 50- 60 år, og at det er 905 jordmødre i alderen mellom 40- 50 år. Enda færre er det i aldersgruppen 30-40, som kun teller 670. Tar man i betraktning at det gjennomsnittlig bare er 77 prosent av jordmødre som blir værende i yrket, vil knappe 500 av disse fortsette som jordmødre.

Sentralstyremedlem og regionleder Brit Helden Bjørås holdt appell under folkemøtet og protestaksjonen utenfor Kristiansund Sykehus 21.januar. Over 1000 Nordmøringer gikk i tog fra Rådhusplassen. Engasjementet er stort! Paroler, appeller og kulturelle innslag - for å protestere mot foreslått fødekutt og sammenslåing med fødeavdelingen i Molde. Dette lenge før den videre prosessen rundt nytt felles sykehus er bestemt!

Fødselsomsorgen var utelatt som tema under helseministeren sin årlige sykehustale. Dette bekymrer oss. I Norge er det omtrent 60 000 fødsler i året. Det krever kompetanse og god nok bemanning for å ivareta alle kvinner og barn under hele svangerskaps,- fødsel- og barselsforløpet. Det er derfor skuffende at vi ikke opplever at fødselsomsorgen er høyere opp på ministeren sin agenda.  

Den norske jordmorforening har levert innspill til ny nasjonal helse- og sykehusplan. 

–  Den norske jordmorforening støtter opp om representantforslaget fra Marit Knutsdatter Strand, Siv Mossleth og Kjersti Toppe om å beskytte, fremme, støtte og øke forekomsten av amming. Den norske jordmorforening jobber for en differensiert og individuell barselomsorg til det beste for mor og den nye familien. Mor og barn må være trygge enten de er på sykehuset eller hjemme, sier Kari Aarø, leder i Den norske jordmorforening.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.