Vil gi norske kvinner tro på egen fødeevne

Line Elise Sloper-Svanevik er kvinnen bak det fødselsforberedende kurset «Positiv Fødsel» som har blitt populært blant mange gravide i Norge. I fjor høst debuterte hun også som forfatter med boka «Positiv fødsel – en føderevolusjon».

Først publisert i Tidsskrift for jordmødre 2/2022.
Tekst: Veronica Rinde Halvorsen. Foto: Positiv fødsel. 

Som utdannet journalist var hun selv litt skeptisk til begrepet hypnobirthing og forstår at det kan høres alternativt ut for mange, men forklarer at konseptet egentlig er veldig logisk og også forskningsbasert.

Som utdannet journalist var hun selv litt skeptisk til begrepet hypnobirthing og forstår at det kan høres alternativt ut for mange, men forklarer at konseptet egentlig er veldig logisk og også forskningsbasert.

«Positiv Fødsel» baserer seg på konseptet «hypnobirthing», og det var da hun gikk gravid med sitt første barn i 2016 at hun stiftet bekjentskap med denne måten å forberede seg til fødsel på. På den tiden bodde hun i Storbritannia og ble anbefalt å ta et kurs av jordmødrene på sykehuset der hun skulle føde, fordi alle jordmødrene der var opplært i metoden.

– Da jeg flyttet tilbake til Norge og fikk barn nummer to i 2019 så var jeg veldig overrasket over at ingen jeg snakket med hadde kjennskap til hypnobirthing. Denne måten å forholde seg til fødsel på var så revolusjonerende for meg, forteller hun.

Hun tar opp temaet med flere jordmødre hun møter på kontroller i svangerskapet, men det er særlig en setning fra en jordmor på ultralydkontroll som fester seg.

– Dette var en jordmor som skulle gå av med pensjon om et par år, og hun sa noe sånt som at dette er noe vi virkelig hadde trengt i Norge, fordi norske kvinner har mistet troen på egen fødeevne.

Viktig med bevisstgjøring

Som utdannet journalist var hun selv litt skeptisk til begrepet hypnobirthing og forstår at det kan høres alternativt ut for mange, men forklarer at konseptet egentlig er veldig logisk og også forskningsbasert.

– Hele metoden fungerer som den gjør fordi den består av informasjon som er utrolig viktig når det kommer til selve fødselsprosessen. Hvis du forstår hva som skjer og særlig hvordan du selv kan påvirke for eksempel din egen oksytocinproduksjon ved å lære deg mentale strategier og gjøre fødemiljøet oksytocinvennlig, så vil du kunne jobbe godt med kroppen. Vi vet også at adrenalin som utskilles hvis vi er redde eller engstelige, hemmer produksjonen av oksytocin.

Studien «The effect of nursing care provided based on the philosophy of hypnobirthing on fear, pain, duration, satisfaction and cost of labor: a single – blind randomized controlled study», som ble publisert i november 2020, viser at hypnobirthing kan redusere smerte under fødsel og frykt hos den fødende, samt gi en bedre fødselsopplevelse. Mental trening som forberedelse er også en sentral del av metoden. Hensikten er å booste troen på egen fødeevne, slik at du kan la kroppen gjøre jobben for deg, forklarer Sloper-Svanevik.

Boken "Positiv fødsel - en føderevolusjon" er skrevet av forfatter og kursholder Line Sloper-Sanvik.

Boken "Positiv fødsel - en føderevolusjon" er skrevet av forfatter og kursholder Line Sloper-Sanvik.

– Noe av det viktigste kvinnene lærer seg er å tro på at kroppen er skapt til å gjøre dette, men på den andre siden kan noen synes det er vanskelig hvis ting ikke går som de ønsker. Hvis noe uforutsett skjer underveis, så er det i kurset fokus på at vi bor i Norge, som jo er et av verdens beste land å føde i. Hvis kroppen ikke gjør jobben for deg, så vil du ha tryggheten i at du har god

t helsepersonell rundt deg. Det er slik jeg føler at de aller fleste blir trygge på at det er trygt å føde.

Bør være informerte valg

Et annet element hun trekker frem som veldig viktig, er bevisstgjøring om valgmuligheter og at fødsel ikke er en mal som man skal presses gjennom.

– Tanken er at når man får diverse tilbud om i svangerskapsomsorgen og fødselsomsorgen, så skal du kunne stille de riktige spørsmålene om for eksempel fordeler og ulemper, eller alternativer, slik at du kan ta et informert valg. Dette er noe som jeg merker er nytt for veldig mange, sier Sloper-Svanevik.

Hun mener dette er en bevisstgjøring som har manglet i fødselsomsorgen, kanskje særlig på de store fødeavdelingene.

– Det kan være så enkelt som at noen har ønsket å føde i en spesiell fødestilling som har føltes rett for henne der og da, men får beskjed om å bytte til rygg. WHO sier jo at kvinner har rett til å føde i den fødestillingen de ønsker, og når jeg opplyser om det så mener jeg jo ikke at alle skal føde knestående, men det er viktig at helsepersonell respekterer kvinnens ønsker. Om det er en medisinsk grunn til at kvinnen må endre stilling, må det opplyses om.

Ønsker å nå ut til flere: Tanken om å gi ut en bok har vært der helt siden hun startet å jobbe med kurset «Positiv Fødsel».  – Det er jo slik at noen liker bokform og noen liker kursform. Jeg vil si at boka kan beskrives som pensum, mens forelesningene er selve kurset, der man virkelig lærer å sette dette i verk. Boken går mer i dybden på forskningen som ligger til grunn, smertepsykologi og hovedelementene i kurset, forteller Line Elise Sloper-Svanevik.  .

Ønsker å nå ut til flere: Tanken om å gi ut en bok har vært der helt siden hun startet å jobbe med kurset «Positiv Fødsel». – Det er jo slik at noen liker bokform og noen liker kursform. Jeg vil si at boka kan beskrives som pensum, mens forelesningene er selve kurset, der man virkelig lærer å sette dette i verk. Boken går mer i dybden på forskningen som ligger til grunn, smertepsykologi og hovedelementene i kurset, forteller Line Elise Sloper-Svanevik. .

Hun mener den fødselsforberedende metoden i «Positiv Fødsel» og verktøyene man får med seg, kan være like viktig når fødselen ikke lenger kan kalles en normalfødsel.

– Jeg ønsker å hjelpe kvinner til å få eierskap over fødsel og ikke bare være i en pasientrolle. Det handler ikke om å motsette seg helsehjelp, men at man får informasjon og en forklaring fra helsepersonell, slik at man ikke føler seg overkjørt, sier hun.

Opplever positive tilbakemeldinger

Flere kvinner har gitt sine tilbakemeldinger på «positiv fødsel» og fødselshistoriene har etter hvert blitt mange etter at kurset ble startet i Norge.

– Det jeg synes er veldig positivt, er at det er et ekstremt bredt spekter i både alder, bakgrunn, førstegangs- og flergangsfødende. Jeg har til og med hatt en syvgangsfødende på kurs!

Hun forteller at også flere jordmødre har respondert på «Positiv Fødsel» konseptet.

– Jeg får overraskende mange mailer og meldinger på Instagram fra jordmødre. Noen har tatt kurset fordi de selv er gravid og har vært nysgjerrige. I tillegg får jeg jevnlig meldinger fra jordmødre rundt om på helsestasjoner og fødeavdelinger som takker for det arbeidet jeg gjør og meldinger fra leger som tar imot kvinner på seksukers-kontroll, som forteller at kvinnene fortsatt snakker om den gode fødselsopplevelsen. Det er helt fantastisk, sier hun.

Hun opplever at mye av innholdet i «Positiv Fødsel» som kvinnene lærer, heller ikke er noe nytt for jordmødre. Hun snakker ofte med jordmødre som forteller at det er en drøm å få inn disse fødekvinnene, fordi de vet hva de ønsker.

– En jordmor på Storken sa at kvinnene har forberedt seg på en god, men realistisk måte. Hvis fødsel ikke går etter den planen de har sett for seg, så er det ikke slik at alt rakner. Det som er viktig er at de er omstillingsdyktige, det har de har lært i kurset, for det handler jo også om hvordan du kan omstille deg om noe uforutsett skulle skje, forteller Sloper-Svanevik.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.