Vårens eventyr

Leder Tidsskrift for jordmødre 3/19

Så er våren her og det som folk kaller vårens vakreste eventyr- lønnsoppgjøret. Jeg har aldri helt forstått hvorfor noen velger den betegnelsen for det har aldri vært et eventyr. Eller kanskje det faktisk er det det er, eventyr har jo ikke rot i virkeligheten. Sånn er det jo som oftest med de tilbudene vi får i lønnsoppgjøret også. Dersom det hadde avspeilet den virkelige arbeidshverdagen til jordmødrene, det ansvaret og den vaktbelastningen vi har, så hadde vi blitt tilbudt en mye høyere lønn, en lønn som vi fortjener. For hvor skal egentlig vårt lønnsnivå ligge? Hvem skal vi sammenlignes med?

Den norske jordmorforening vil fortsette å jobbe for at jordmødre skal ha et anstendig lønnsnivå. Det skal lønne seg at utdanningen nå er blitt master, samtidig skal de med lang realkompetanse og som drar lasset og har ansvaret i avdelingen, få lønn for det. Vi har mange dyktige og engasjerte tillitsvalgte, mange av dem traff jeg på tillits- valgtskonferanse nå i mars. Da fikk vi også hyllet Sigrid Hagness med tittelen som årets tillitsvalgt 2018. Det jeg husker aller best fra den første tillitsvalgtsamlingen jeg var på i 2007, var Sigrids engasjement og all kunnskapen hun delte. Jeg lot meg inspirere av henne og tok med meg mye av det i min rolle som tillitsvalgt. Så tusen takk Sigrid for den inspirasjonen du har gitt meg. Nå bretter hun og alle de andre tillitsvalgte opp ermene for å forhandle opp din lønn. Vi får håpe at helseforetakene har evnen til å gå utenfor frontfagsrammen og gi jordmødre et skikkelig lønnsløft.

Det er mange politikere som nå engasjerer seg i fødsel og barselomsorgen, noen annonserer at de har satsing på kvinnehelse i sine partiprogram. Den sittende regjering har også sagt at de vil satse på jordmortjenesten og kvinnehelse. Samtidig er flere fødeavdelinger truet med nedleggelse, følgetjenester legges ned, jordmødre får ikke jobb. Det er ikke lett å stole på politikerne da. Det er viktig for meg å ha en god dialog med alle partier, og jeg hadde et veldig godt møte med Høyre denne måneden. Men det er kanskje lett for politikere å snakke varmt om svanger- skap, fødsel og barsel i et slikt møte. Det ser ut som at det er vanskelig å gjøre noe med det. Vi kan bare se på dagens situasjon på Nordmøre. Helse Møre og Romsdal har bestemt seg for å slå sammen fødeavdelingene i Kristiansund og Molde. Den norske jordmorforening har kommet med innspill til styret og bedt dem å opprettholde begge fødeavdelingene frem til det nye sykehuset står klart. Vi og alle andre som har protestert ble ikke hørt.
Det finnes ikke noe enkel løsning på dilemmaet med krav om å spare penger og prioriteringer i helsevesenet. Men å satse på starten av livet og den nye familien vil lønne seg i et lengre perspektiv. På Helgelandsykehuset bestemte de seg for å ha et styreseminar om fødselsomsorgen før de bestemmer seg for om flere fødeavdelinger skal legges ned. Dette er klokt, så får vi håpe at Den norske jordmorforening sine høringsinnspill lokalt og de innspill vi har sendt direkte til styret blir lyttet til.

Kari Aarø

Leder av Den norske jordmorforening

9.00 2. juni - 15.30 3. juni 2022
8.00 13. juni - 16.00 14. juni 2022
16.00-17.00 15. juni 2022
9.00 22. september - 16.00 23. september 2022

Sola Strand Hotell

9.00 24. september - 16.00 25. september 2022
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.