Ullevålteam – 40 år!

De kan se tilbake på en 40 år lang historie. Ullevålteams jubileumsfeiring var en hyllest til - og respekt for - alle de som strever i livene sine.

Denne saken ble først publisert i Tidsskrift for jordmødre 1/2022. Tekst: Kjersti Juul.

40-års feiringen ble markert som en fagdag på Oslo Universitetssykehus. Jubileet var en hyllest til - og respekt for - alle de kvinner, barn og partnere som strever i livene sine, en broket forsamling i alle sosiale lag og posisjoner som Ullevålteam har møtt gjennom 40 år. Ullevålteams hovedmål og tema for dagen var «Se kvinnen og ha fokus på barnet».

– Ullevålteam ble i sin tid opprettet fordi man så at det kom inn barn til Ullevål som var veldig urolige og abstinente, og man så at flere av mødrene hadde et rusmiddelproblem. Ullevål hadde et ønske om å bistå, og så behovet for å samkjøre de ulike instansene som hadde kjennskap til kvinnene. Ullevål sykehus fikk ansvaret, der rusmiddelavhengighet stod i sentrum i starten, forteller jordmor Jorid Eide som er teamleder.

Her var jordmor Liv Trønnes sentral i arbeidet med kvinnene og barna.

 

Illustrasjonsbilde Oslo

Illustrasjonsbilde Oslo

Krever kultursensitivitet

Ullevålteam tilbyr nå samtaler i et komplekst felt med gravide, barselkvinner og eventuelt partnere med utfordringer i form av psykiske helseplager, psykososiale problemstillinger og rusmiddelavhengighet. Ullevålteam er byomfattende. Det har vokst fram et tverrfaglig og tverretatlig kontaktnett hvor Ullevålteam koordinerer de ulike instansene.

– Det er viktig for oss å ha et godt samarbeid med primærhelsetjenesten. Vi ser at helsestasjoner og fastleger ofte henviser fordi det er behov for noe mer enn de har mulighet til å tilby. Problemstillingene Ullevålteam forholder seg til krever stor grad av kultursensitivitet. Dette gjelder i ulike miljø i det norske samfunnet og i kontakten med kvinner fra hele verden. Ullevålteam forsøker å ha et bevisst forhold til egne fordommer og prøver også hvis mulig at humor på kvinnens premisser kan bidra til å lette litt på trykket når vanskelig tema berøres, forteller Eide.

Teamlederen påpeker at de er avhengig av et godt samarbeid og sensitivitet innad i teamet og med andre instanser. En profesjonell tolketjeneste kan også være svært avgjørende.

– Vi mottar også henvisninger fra Nav, Barne- og ungdomspsykiatrien, barneverntjenester, krisesenter, ulike institusjoner, poliklinikker og kriminalomsorgen. Noen kvinner tar også selv kontakt med oss, forteller Eide.

 

Mindre rusproblematikk

Den største gruppen Ullevålteam forholder seg til i dag, er kvinner med psykiske helseplager og psykososiale problemstillinger. Det er mindre økning av rusproblematikk enn for 40 år siden.

Hva tror du dette skiftet kommer av?

Ullevålteam opplever at det i dag er færre uoppdagede gravide med stor mage som kommer inn på legevakten og er ruset. Kanskje blir de fanget opp tidligere, og videre at noen kan ha bevisst ønske om abort tidligere. Noen kvinner har også god oppfølging i LAR med planlegging av svangerskap, hvor vi har et godt samarbeid.

Har det også noe med samfunnsutviklingen å gjøre at man opplever mer psykiske lidelser hos nybakte mødre?

– Helsevesenet tilbyr nok idag bedre oppfølging og behandling både i form av medisiner og samtalebehandling. Derfor tror jeg det kan være flere kvinner som får barn, som tidligere ikke våget det. Jeg har stor forståelse for ønsket om å få barn, men det er viktig at man får tett oppfølging, og at man har fagpersoner og nettverk rundt seg som kan være en støtte underveis, påpeker Eide.

 

Illustrasjonsbilde gravid

Illustrasjonsbilde gravid

Funksjonsnivået som mamma

Ullevålteam forholder seg til Oslos 15 bydeler og nærliggende kommuner som har fødeplass på Ullevål. I tillegg mottar de henvendelser fra andre deler av landet. Teamet består i dag av to jordmødre og en sosionom som er tilknyttet fødeavdelingen på Kvinneklinikken. Den tverrfaglige spisskompetansen er nødvendig for å oppnå tillit. Det er vesentlig for å kunne ta riktige beslutninger slik at en negativ utvikling hos barnet kan forebygges.

– Å bli tatt på alvor, bli sett og føle at noen bryr seg er viktig. At man ikke blir stigmatisert! Det er viktig at vi støtter opp om de ressursene kvinnen har. Og hjelper henne til å lete frem til dem hun har rundt seg, som hun kanskje ikke har hatt kontakt med på en stund, men som likevel kan bli en del av nettverket. Noen har dårlige erfaringer med nettverket sitt, da må vi bistå så godt vi kan på andre måter. Vi ønsker å redusere stress og finne gode løsninger på hvordan svangerskapet og tiden etterpå skal gå. Vår hovedfunksjon i Ullevålteam, er å finne funksjonsnivået som mamma, hvilke ressurser hun har og hvordan de kan ivareta barnet sitt. I enkelte tilfeller kan dette bli svært vanskelig, forteller Eide.

 

Å bygge tillit

Ullevålteam samarbeider tett med alle avdelingene tilknyttet Fødeavdelingen både før og etter fødsel.

–Noen kvinner føler at vi trår de for nære. Mange har opplevd tidligere situasjoner hvor de ikke har blitt tatt på alvor, og er redd for å bli behandlet dårlig igjen. Jobben vår er veldig tillitsbasert. Vi snakker med kvinnen i forkant hvis det er aktuelt å koble inn andre instanser, forteller Eide.

Hva er de største utfordringene dere støter på i jobben?

– Å bygge tillit til de som ikke har tillit til helsevesenet/hjelpeapparatet. Vi har for liten tid. Ullevålteam har stor pågang, og ønsker å bistå så raskt og omfattende som mulig, men føler vi har for liten kapasitet til tilstrekkelig og tilfredsstillende oppfølging. Vi skulle gjerne hatt flere møter for i større grad å trygge kvinnene.

 

Mange ulike instanser

Ullevålteam forholder seg til hele OUS som har rundt 9 500 fødsler, og hjelper de situasjonene der det er størst behov.

– Vi tenker hele tiden tverrfaglig. Hvordan er kompleksiteten – parforholdet/eller om du er alene, økonomi, bolig, jobb, nettverk – og hvordan det er plass til babyen i det hele. Det kan oppleves tabubelagt å ikke kjenne på en nærhet og tilknytning til barnet. Mange kvinner kan kjenne seg fremmed i forhold til barnet i magen og i tiden etter fødsel. Da er det så viktig at hun tørr å formidle det, fordi det finnes støtte og hjelp. Ullevålteam henviser blant annet til sped- og småbarnsteam i barne- og ungdomspsykiatrien for oppfølging videre. I det at vi snakker med mange ulike instanser, ligger mye av kjernen i vårt arbeid, sier Jorid Eide.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.