Skuffende lite satsning på kvinnehelse i statsbudsjettet

6. oktober la finansminister Trygve Slagsvold Vedum frem nasjonalbudsjettet og et forslag til Stortinget om statsbudsjett for 2023. Her er Den norske jordmorforenings reaksjoner på statsbudsjettet.

Regjeringen foreslår å bevilge to millioner kroner til Norske Kvinners Sanitetsforening og deres arbeid med å sikre kvalitet i fødselsomsorgen for sårbare gravide med kort botid i Norge. Prosjektet heter Flerkulturell doula, og i prosjektet sikrer sårbare kvinner språklig og kulturelt tilpasset omsorg. Ifølge Norske Kvinners Sanitetsforening er dette en gledelig nyhet, samtidig som de påpeker at midlene kun vil dekke deler av de faktiske utgiftene de har med prosjektet. Det er foreslått en bevilgning på 1,5 millioner til Ammehjelpen, som ifølge dem heller ikke er nok til å drifte dette tilbudet skikkelig. Dersom regjeringen vil ta amming på alvor må de støtte Ammehjelpen på en måte som gjør at de kan sikre en forsvarlig drift.

Med unntak av nevnte bevilgning er statsbudsjettet skuffende lesing. I lys av den senere tidens kvinnehelsedebatt hadde vi forventet at regjeringen ville satset mer på kvinnehelse, svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg enn det statsbudsjettet vitner om.

Fastlegeordningen styrkes, og det er helt nødvendig. Norge opplever en skrikende mangel på jordmødre, men vi ser ikke den samme satsningen på denne yrkesgruppen. Den norske jordmorforening etterlyser en konkret plan for forebygging av fødselsdepresjon, å sikre at kvinner får ha med seg ledsager gjennom graviditet og fødsel, og å rettighetsfeste hjemmebesøk av jordmor etter fødsel. Det holder ikke at dette er saker det jobbes med og som regjeringen vil utrede videre, eller komme tilbake til i forbindelse med arbeidet med nasjonal helse- og samhandlingsplan, og opptrappingsplan for psykisk helse.

Det er gledelig at regjeringen foreslår å sette av 10 millioner kroner i statsbudsjettet til effektivisering av mammografiprogrammet og 8 millioner for å styrke utsending og oppfølging av hjemmetester for livmorhalskreft.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.