Lønnsoppgjøret: Brudd i KS og Oslo kommune

Dnj og Akademikerne brøt natt til onsdag 16. september forhandlingene i årets hovedoppgjør med KS og med Oslo kommune.

Hvorfor ble det brudd i KS-sektoren?

KS viste liten vilje til å møte våre krav. Årets oppgjør er spesielt, og man gikk inn i forhandlingene med moderate økonomiske forventninger.

Akademikerne er ansvarlige, og innser at frontfaget er en faktor å forholde seg til, og særlig i år. Men man kan imidlertid ikke godta at KS i praksis setter frontfaget som tak for våre medlemmer som skal få sin lønn forhandlet i den enkelte kommune. Her er det opp til de lokale partene å finne løsningene i sin kommune basert på lokale forhold. 

Akademikerne fikk heller ikke gjennomslag for sitt krav om kollektive, lokale forhandlinger for medlemmer i undervisningsstillinger.

Det er også brudd i forhandlingene mellom Legeforeningen og KS om deres særavtale. Avtalen regulerer legevakt, samfunnsmedisin og arbeidsforhold for LIS1.

Hvorfor ble det brudd i Oslo kommune?

Også i hovedoppgjøret med Oslo kommune gikk Dnj og Akademikerne til brudd natt til 16. september.

Dagens lønnssystem innebærer at lønnstilleggene gis uavhengig av de ansattes kompetanse, ansvar og innsats, og uavhengig av virksomhetens behov. Hovedkravet fra Akademikerne var at forhandlingene skal skje lokalt på den enkelte arbeidsplass.

Dette handler ikke om penger, men om et større mål. Når Oslo kommune ikke er villige til å komme oss i møte til å engang diskutere dette, så ikke Akademikerne noen annen løsning enn å be Riksmekleren om hjelp.

Skal Oslo kommune kunne innfri politikernes skyhøye ambisjoner innen velferd, miljø og digitalisering, er de helt avhengige av å rekruttere og beholde høyt utdannede. Da må kommunen kunne bruke lønn som virkemiddel for å være konkurransedyktige. Det er lokalt de vet hvor skoen trykker, og virksomhetene bør derfor selv få lønne de ansatte etter rekrutteringsbehovene de har.

Mekling neste

Begge oppgjørene i kommunesektoren går nå til mekling hvor det blir opp til Riksmekleren å bistå partene i å finne en løsning. Meklingen har frist 14. oktober klokken 24.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.