Ny Nasjonal helse- og samhandlingsplan

Jordmorforeningen var til stede da helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol la frem Nasjonal helse- og samhandlingsplan 1. mars.

I sin tale trakk Kjerkol frem våre tjenester og uttalte at «kvinner skal oppleve sammenhengende, trygge og helhetlige tilbud gjennom svangerskap, fødsel og barselstiden, uavhengig av hvor de bor.» Vi kunne ikke vært mer enig!

Nå har ministeren allerede varslet at dagens fødetilbud skal videreføres i perioden 2024-2027, men det er allikevel gledelig å se det på trykk.

I tillegg skal kvinner i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen inngå som en prioritert pasientgruppe i helsefellesskapene. Det skal også legges mer til rette for kombinerte stillinger mellom primær- og spesialisthelsetjenesten.

Et annet viktig tiltak er at regjeringen foreslår å redusere den innsatsstyrte finansieringen til helseforetakene ned til 30 prosent fra 2025. En økt rammefinansiering er en fordel for fødselsomsorgen, hvor innsatsstyrt finansiering ikke verdsetter fysiologiske vaginale fødsler uten inngrep.

Endringene som forslås innen finansiering er positive, særlig at regjeringen nå vil fjerne effektiviseringskuttene. Å slippe alle effektiviseringskrav som underfinansieringen av helsevesenet har ført til, er et viktig tiltak for å sikre at et godt føde- og barseltilbud opprettholdes.

Vi har hatt store forventninger til Nasjonal helse- og samhandlingsplan og det er gledelig å se at flere av våre innspill er tatt inn i kapittel 7: «En sammenhengende, trygg og helhetlig svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg».

Nå ser vi frem til å sette oss grundig inn i planen, slik at vi vet hva som må følges opp i vårt arbeid for en bedre svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg.

Stortingsmeldingen kan leses i sin helhet her: Meld. St. 9 (2023–2024) - regjeringen.no

10.00-17.00 17. september 2024

Glasblokkene, Haukeland Universitetssykehus

9.00 19. september - 16.00 20. september 2024
9.00 21. september - 15.00 22. september 2024

Bodø

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.