Lansering av digitaliserte tidsskrift

5. mai lanserer Den norske jordmorforening over 1000 digitaliserte utgaver av Tidsskrift for jordmødre - helt fra 1895!

Det siste året har hvert enkelt tidsskrift blitt scannet og digitalisert. At alle utgavene av Tidsskrift for jordmødre skulle digitaliseres ble

 vedtatt av sentralstyret i 2021 og Den norske jordmorforening er stolt av at arbeidet er ferdig!

Det varierer hvor mange utgaver som har blitt publisert hvert år. Noen år er det ni utgaver og noen år er det 12 utgaver. Tidsskriftene er kategorisert i mapper på 10-år, og ligger per dags dato på Min side.- Det har vært finurlig arbeid, siden mange av tidsskriftene er skjøre, sier Kari Aarø, politisk leder i Dnj. Hun har vært involvert i digitaliseringen og vet hvor mye tid det har tatt å digitalisere over 115 år med tidsskrifter. 

Eldste fagforening for kvinner

Den norske jordmorforening er Norges eldste fagforening for kvinner og ble opprettet i 1908. Tidsskriftene har derimot blitt publisert siden 1895. 

- At Tidsskrift for jordmødre fra 1895 og frem til i dag er digitalisert er helt fantastisk, sier daglig leder i Den norske jordmorforening Nina Bjerke Nilsen, som har jobbet i jordmorforeningen i 21 år. 

Arbeidet er gjort for at flere skal kunne se den historiske verdien av Tidsskriftene og at tidsskriftene skal bevares og kunne leses i fremtiden.

Den norske jordmorforening får mange forespørsler av historieinteresserte og personer som driver med slektsforskning. Ofte ønsker de å vite mer om en slektning som var jordmor. Tidligere har den interesserte blitt invitert til kontoret for å bla i tidsskriftene, men dette øker jo sjansen for skader og lignende.

 I tillegg blir de digitale tidsskriftene tilgjengelige for hele Norge, ikke bare for de som bort på Østlandet. 

Få har forsvunnet med tiden

Det er kun et fåtall av tidsskriftene som har forsvunnet med tiden.  Spesielt interessant er det å se i Tidsskriftene i år der det har skjedd mye. For eksempel har Den norske jordmorforening 12 utgaver i året i krigsårene 1940-1945. Alle tidsskriftene ligger på Min side. 

.

Den norske jordmorforening ønsker å kreditere Håvard Mauland med det flotte arbeidet med digitaliseringen av tidsskriftene. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.