Kan bli jordmorstreik fra 4. februar

Den norske jordmorforening skal i sammenslutningen SAN til Riksmekler 2. og 3. februar-

Den norske jordmorforening skal i sammenslutningen SAN (DNJ, NITO og Norges Farmaceutiske forening) til Riksmekler 2. og 3. februar, fordi vi i hovedtariffoppgjøret 2020 ikke kom til enighet med Spekter i tre helseforetak.

For Den norske jordmorforening er det disse helseforetakene som ikke kom til enighet:

  • OUS HF
  • Vestre Viken HF
  • St. Olavs Hospital

Meklingen berører lønnsoppgjøret til nesten 1500 jordmødre.

Plassfratredelse ble sendt 29.01 til Spekter og Riksmekler. Totalt 32 navn fra NITO og DNJ er meldt ut til å kunne streike fra 4. februar dersom det ikke blir enighet. Følgende foretak er tatt ut i første fase:

  • Vestre viken HF
  • Sykehuset Vestfold HF
  • Sykehuset Østfold HF

Jordmødre har for lav lønn i helseforetakene sett i forhold til utdanningslengde og ansvar i sitt yrke.

Å bevare kritisk kompetanse bør være viktig for arbeidsgiver og Den norske jordmorforening mener lønnsnivå og kompetanse i helseforetakene henger sammen.

- Jordmødre må bli anerkjent lønnsmessig for sin kompetanse og ansvaret de har i et livsviktig yrke, sier forhandlingsleder Berit Grimsrud Syversen i Den norske jordmorforening.

Brudd

Det ble brudd i de lokale forhandlingene i område 10, 08. desember 2020. Meklingen hos Riksmekleren innebærer å forsøke å oppnå enighet om hovedoppgjøret 2020.

Meklingen starter 2. februar kl. 1000, med frist onsdag 3. februar kl. 24:00. Forutsatt at meklingen ikke får forlenget frist, vil det da foreligge to mulige utfall: enighet eller streik.

Etterslep over flere år gjorde de lokale lønnsoppgjørene vanskelig i 2020, særlig fordi frontfagets lave utgangspunkt ble fasit for arbeidsgivers tilbud, sier forhandlingsleder Berit Grimsrud Syversen i Den norske jordmorforening.

Plassfratredelsesvarsel

SAN (har fredag 29. januar 2021 levert varsel om plassfratredelse i sykehusene i Spekter Helse. Plassfratredelsen er et varsel om iverksetting av streik og en oversikt over hvilke medlemmer som vil bli tatt ut i første fase av en eventuell streik.

Hvorfor kan det bli streik?

Det er sammensatte årsaker til at det er kommet til brudd. Fellesnevneren er at lønnsnivået for våre medlemmer er for lavt sett opp mot ansvar og kompetanse de har. I mange helseforetak rundt om i landet er det jordmormangel og mange erfarne jordmødre starter i kommunehelsetjenesten eller pensjonerer seg tidlig. Dette kan vi ikke godta.

Lurer du på noe? Ta kontakt med din lokale tillitsvalgt eller sekreteriatet.

Bilde: Berit Grimsrud Syversen, forhandlingsleder DNJ

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.