Jordmor – viktig rolle i forebygging av fødselsdepresjon

Det bekymrer Den norske jordmorforeningen at regjeringens prioriteringsutvalg ikke ønsker å kartlegge depresjon hos gravide og nybakte mødre, ref Holte og Eberhard Grans artikkel i Aftenposten 19.februar; Fødselsdepresjon – Fy skam til regjeringen.

Det bekymrer oss også svært at trenden ved landets fødeavdelinger er stadig tidligere hjemreise. Flere steder sendes mor og barn hjem nå 24 timer etter fødsel. Og hva med Helsedirektoratet sine retningslinjer om barselbesøk av jordmor etter hjemreise? Vi ser at det fortsatt er mange kommuner som ikke klarer å sette dette ut i praksis 3 år etter at retningslinjene kom...

– Ikke bare legges det for lite ressurser på forebygging av fødselsdepresjon, men jordmors rolle i dette arbeidet blir heller ikke prioritert. Hos mange kvinner starter depresjonene allerede i svangerskapet. Tett og god oppfølging av jordmor under svangerskapet kan være med på å avdekke tidlige symptomer og sikre at kvinnen får hjelp før fødsel og riktig oppfølging etter fødsel.  Nå når mange fødeavdelinger praktiserer tidlig hjemreise så fordrer dette at disse kvinnene får tidlig hjemmebesøk av jordmor. Tiden rett etter fødsel er utrolig sårbar og jordmor har stor kompetanse på å plukke opp symptomer på depresjon i denne fasen. Vi savner en tydelig satsning fra regjeringen på forebygging av svangerskapsdepresjon hvor jordmors rolle tas inn i det forebyggende arbeidet, både under svangerskapet og i barseltiden og hvor man har et tverrfaglig fokus og samarbeid om kvinnene, sier Kirsten Jørgensen, leder i Den norske jordmorforening. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.