Høie enig i at fødetilbudet i de store byen kan bedres

- Ja, jeg mener at det er grunn til å si at tilbudet i de store byene kan bli bedre, sa helse og omsorgsministeren i denne ukens spørretime på Stortinget.
I april i år fremmet Trine Skei Grande (V) spørsmål til helse- og omsorgsminister Bent Høie; Hvilken strategi har statsråden for at fødselsomsorgen i de store byene skal ha så høy kvalitet som mulig, og at fødsler som er planlagt på sykehus, faktisk skjer på sykehus?

I Stortingets spørretime torsdag 26.mai svarte Høie på Skei Grandes spørsmål. 
- Ja, jeg mener at det er grunn til å si at tilbudet i de store byene kan bli bedre. Det er jo alltid grunn til å stille spørsmål om hva som er årsaken til at en føder på veien i et område der det er relativt kort avstand til sykehuset. Vi har, som jeg sa i mitt svar, fått tilbakemelding på at hovedårsaken ikke er knyttet til en avvisning, men til at en kommer for sent til stedet. Da er det også et spørsmål om det kan ha sammenheng med at siden det er kort avstand til sykehuset, tenker en at en rekker fram i tide. Men dette er uansett forhold som det hele tiden er viktig å ha oppmerksomhet på, sa Høie.

Skei Grande fikk bred støtte fra representanter fra de andre politiske partiene.

Les hele debatten her, se sak 3: Spørretime Stortinget 26.05.16

I spørretimen trakk også Skei Grande frem arbeidsbyrden hos jordmødre.
- Jordmødre har en ganske stor arbeidsbyrde. Det ble lagt fram undersøkelser for litt siden som viste at veldig mange av dem føler at de ikke strekker til i forhold til de målene som vi har sagt at vi skal ha på omsorgen. Dette er nøkkelpersonell som er viktig for starten i et barns liv.

Helse og omsorgsministeren svarte ikke direkte opp på dette i spørretimen.

Skei Grande etterlyste også økt forskning på dødfødsler.
- Det er ikke slik at utviklingen alltid går til det verre, men den har hatt veldig liten framgang. Vi ser at land som Finland, Danmark og Nederland har systematisk jobbet med de ungene som mister livet i siste del av svangerskapet, for å få de tallene ned.

Høie ønsket å se nærmere på tallene og komme tilbake på dette, men han var enig i at Norge trenger mer forskning på området og trakk frem den nye obduksjonsloven som nå er vedtatt i Stortinget. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.