Gratulerer med den internasjonale jordmordagen!

Kjære jordmødre og jordmorstudenter!  I dag er det den internasjonale jordmordagen, og la oss sette fokus på den viktige rollen vi jordmødre har!

Hvert annet minutt dør en kvinne på grunn av problemer knyttet til graviditet eller fødsel. De siste årene har tallene for mødredødelighet enten holdt seg stabile eller økt i alle regionene i verden. Alvorlige blødninger, høyt blodtrykk, infeksjoner knyttet til graviditet og komplikasjoner etter utrygge aborter er blant problemene som kan føre til død. Disse problemene er det mulig å unngå dersom man har tilgang til gode helsetjenester, spesielt tilgang på hjelp fra jordmor og lege under fødsel. Jordmødre verden over gjør en uvurderlig jobb, hver eneste dag, ikke bare under fødsel, men i svangerskapet, i barseltiden og andre områder innen kvinnehelse. Årets tema fra den internasjonale konfederasjonen for jordmødre, for 5. mai er «Together again, from evidence to reality”. Evidensen viser at det lønner seg å investere i jordmødre og at kvalifisert jordmorhjelp får ned mødredødeligheten. Skal FN s bærekraftsmål om å redusere mødre- og spedbarns dødeligheten innen 2030 nås, må det investeres i jordmødre!

Jordmødre er viktige for kvinners helse, også i Norge. Det som er gledelig er at det er mange som vil bli jordmødre, OsloMet offentligjorde sine søkertall nå nylig, og jordmorstudiet er på topp tre for masterstudier hos dem! Selv om mange vil bli jordmødre ser vi det er en utfordring å rekruttere og beholde jordmødre, særlig i sykehus. Dette må vi jobbe for å endre. For det er god ide å investere i jordmødre, også her i Norge. Å investere i jordmødre er en investering for folkehelsen.

Kjære alle sammen, gratulerer med jordmordagen, vær stolt over den jobben du gjør i svangerskapet, under fødsel, i barseltiden og for kvinnehelse, vit at du gjør en stor forskjell hver dag.

Hilsen Lena Henriksen, politisk leder

10.00-17.00 17. september 2024

Glasblokkene, Haukeland Universitetssykehus

9.00 19. september - 16.00 20. september 2024
9.00 21. september - 15.00 22. september 2024

Bodø

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.