Flere ønsker å bli jordmor

Fristen for å søke på masterstudiet i jordmorfag var 1. mars. I en kartlegging av søkertallene fra studiestedene viser det seg at stadig flere ønsker å bli jordmor.

I Norge finnes jordmorutdanningen ved seks ulike studiesteder. Noen har opptak hvert år, mens andre har hvert andre år. Kartleggingen gjort av Den norske jordmorforening viser at studiestedene har fått flere søkere til jordmorutdanningen.

Den største økningen er jordmorutdanningen ved Oslo Met. Der er det nesten doblet antallet søkere. Opptakskontoret ved Oslo Met skriver i en epost til Dnj at de tror at årsaken til oppgangen delvis kan ligge i at søknadstidspunktet er mer normalt nå, som følge av at oppstartssemesteret er endret til august.

Bra at flere ønsker å bli jordmor

Kari Aarø, politisk leder i Den norske jordmorforening, synes det er bra at flere ønsker å bli jordmor.  Hun legger til at det kan også kan tenkes at flere søkere vil gi høyere snitt til jordmorstudiet.Hun legger i midlertidig til at selv om det blir flere søkere, så blir det ikke flere studieplasser ved studiestedene.

- Det er vanskelig å øke antall studieplasser da helseforetakene ikke har flere praksisplasser For å få nok læresituasjoner kan fødeavdelingene kun ta imot et visst antall jordmorstudenter, sier Aarø.

I tillegg til jordmorstudenter har fødeavdelingene også legestudenter i praksis. Den norske jordmorforening har sendt innspill til Helsedirektoratet om at det må settes ned et nasjonalt utvalg bestående av utdanningsinstitusjonene for å se på kapasiteten.

Aarø trekker frem at Dnj blant annet ønsker flere utdanningsstillinger ved helseforetakene. Det er jordmormangel mange steder og for å sikre seg fremtidige jordmødre må helseforetakene blant annet tilby lønn under jordmorutdanningen.  

 

Oversikt studiesteder:

Studiested

2020

2021

Universitetet i Stavanger

195

265

Oslo Met

178

331

Universitetet i Tromsø

105

180

Høgskulen på Vestlandet

119

203

NTNU (Opptak hvert andre år, ikke i 2021)

200

x

USN (Har ikke sammenlignbare tall)

x

x

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.