Akademikerne til enighet med KS og Oslo kommune i mekling

Etter tøffe forhandlinger kom Akademikerne til enighet med KS i kommunesektoren og Oslo kommune i meklingene som hadde frist natt til 27 mai. Den samlede rammen for kommuneoppgjøret landet på 2,82 prosent og 2,8 prosent i Oslo kommune.

Kommunal sektor

Vi har sikret reallønnsvekst for våre medlemmer i skoleverket, som blir forhandlet for sentralt i kap 4. Men lektorene er nødt til å løftes ytterligere i årene som kommer, sier Tonje Leborg, leder for Akademikerne kommune.

 

-          Det var avgjørende for oss å oppnå reallønnsvekst. Vi har langt større ambisjoner for medlemmene, men har etter en samlet vurdering valgt å anbefale resultatet. Dette er et spesielt år, som har gjort det vanskelig å få gjennomslag for det løftet som lærergruppen fortjener, sier Leborg.

De lokale forhandlingene i kapittel 3 og 5, der resten av Akademikernes medlemmer er plassert, går som normalt senere i år. UNIO valgte av de fire hovedsammenslutningene å si nei til skissen og er i streik.

 

Oslo kommune

Partene kom også til enighet i meklingen i Oslo kommune torsdag, over et halvt døgn på overtid. UNIO har gått til streik, men LO og YS aksepterte. Rammen er på linje med resultatet i KS-området, 2,8 prosent. Resultatet innebærer at kommunens ansatte får en lønnsvekst på minimum 3,45 prosent med virkning fra 1. mai. For de med lønn opp til 481 000 kroner blir lønnsøkningen gitt i kroner, på 16 500 kroner.

-          Oppgjøret betyr at våre 3400 medlemmer får en reallønnsvekst, og dette var avgjørende for oss. Det er ingen tvil om at vi hadde større ambisjoner, men det har vært et krevende oppgjør i lys av koronakrisen, sier Erik Graff, forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo kommune.

Akademikerne krevde også at hele den økonomiske rammen skulle avsettes til lokale forhandlinger. Dette fikk Akademikerne ikke gjennomslag for. Alle lønnstilleggene gis sentralt.

-          Det gir lite målrettet bruk av skattepengene, det er lite motiverende for den enkelte – og fratar arbeidsgiverne et viktig verktøy for å sikre seg kompetanse, sier Graff.

Oslo er den eneste kommunen der Akademikernes medlemmer omfattes av et sentralt, gammeldags forhandlingssystem.

-          Vårt hovedmål er et systemskifte for våre medlemmer. Byrådet har store ambisjoner for Oslo, og er avhengig av høyt utdannede for å lykkes. Raymond Johansen må bry seg om å beholde høy kompetanse i kommunen over tid, fremfor å være avhengig av milliarder til konsulenter årlig. Dagens lønnssystem er overhodet ikke rigget for å snu utviklingen, sier Graff.

Les mer på Akademikernes nettsider

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.