Den norske jordmorforening reagerer på tall som kommer frem i TBU-rapporten

Mandag 15. februar skriver E24.no om store forskjeller i fjorårets lønnsvekst. Lønnstaperne ble ansatte i helseforetak, som var blant de med lavest lønnsvekst i fjor.

Teknisk beregningsutvalg (TBU) har mandag lagt frem sin foreløpige rapport om grunnlaget for lønnsoppgjøret for 2021. Her anslår utvalget en prisvekst (KPI) på 2,6 prosent i 2021. Videre viser det seg at resultatet fra industrien, som legger rammene gjennom frontfaget, har endt på 2,25%, langt høyere enn frontfaget som var anslått til 1,7% i 2020.

Den norske jordmorforening reagerer på at ansatte i helseforetakene ble årets lønnstapere og at TBU-tallene viser at rammen for frontfaget ble en helt annen enn helseforetakene måtte forholde seg til.

 

Frontfagsmodellen fungerer ikke

- Tallene fra TBU beviser at frontfagsmodellen ikke fungerer, sier forhandlingsleder Berit Grimsrud Syversen i DNJ. Hun mener det er uforståelig at ansatte i helseforetakene, på tross av sin sterke arbeidsinnsats i 2020, ble lønnstaperne i oppgjøret.

Den norske jordmorforening gikk til brudd i lønnsforhandlingene 2020 i flere helseforetak, da de mente lønnstilbudet var for lavt.

- Vi opplevde at lønnsoverhenget flere steder var stort, og det kom ikke tilbud om friske penger, sier Grimsrud Syversen.

 

 

Helseforetak har spart penger i 2020 som var satt av til lønnsforhandlinger

I tillegg til at frontfagsrammen var lav, kjenner DNJ til at helseforetak har spart opp mot 180 millioner kroner i 2020, som var satt av i budsjett til lønnsforhandlingene.

Politisk leder Kari Aarø mener det er uforståelig at jordmødrene ikke får høyere lønn. - Da vi ser at flere helseforetak nå sliter med å rekruttere og beholde jordmødre, og våre tillitsvalgte har forsøkt å løfte dette inn i de lokale forhandlingene over lengre tid, men blir møtt av en frontfagsramme som står steilt. Da er det oppsiktsvekkende at TBU-rapporten viser det den gjør, sier Aarø.

 

Lønnsoppgjør 2021

- Med utgangspunkt i lønnsoppgjøret 2020 og de nye tallene fra TBU har vi store forventninger til lønnsoppgjøret i 2021. Denne skjevfordelingen forventer vi at helseforetakene rydder opp i, sier Berit Grimsrud Syversen.

Mellomoppgjøret i 2021 starter i april med innledende sentrale forhandlinger før de lokale forhandlingene starter opp.

Kilde: E24

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.