Bruk av ultralyd under fødsel

Bruk av ultralyd ved forventet normale fødsler vil utsette kvinner for unødvendig stress og kan skape tvil om egen fødeevne. En fødsel har sin egen rytme og kanskje bør vi tillate litt mer langsomhet når liv skal komme til.

Fremgang i fødsel målt lineært er ikke hensiktsmessig i de fleste tilfeller av normale fødsler. Kvinner er skapt for å føde barn og de fleste kvinner i Norge har normale vaginale fødsler. Mor og barn har store helsemessige gevinster ved å få til en vaginal fødsel. Det er derfor viktig å jobbe for at flest mulig kvinner her i landet føder normalt vaginalt uten unødvendig innblanding.

 Mange parametere virker inn på fremgangen av en fødsel: mors opplevelse av trygghet, ro og fred, ernæringstilstand og søvnstatus.Vi må gjøre vårt beste for å gi kvinner i fødsel gode og optimale forhold til å gjennomføre fødselen i sitt eget tempo.

 Alle som jobber med fødselshjelp vet at langsom fremgang i fødsel kan være en belastning og utgjøre en fare for mor og barn. Men kvinner er imidlertid forskjellige også når det gjelder fødselslengde. Hvem kan egentlig bestemme om en fødsel er normal i forhold til fremgang? Hvor lenge kan den vare før den er unormal?

 Fødsel tar tid. Ved å bruke ultralyd ved forventede normale fødsler, vil vi utsette kvinnene for økte belastninger og lett bidra til at kvinnen får mistro av sin egen fødeevne. Det må være nok ressurser til at jordmødre kan være tilstede og støtte kvinnen gjennom hele den lange prosessen og bidra til at hun opplever egen mestring i forhold til fødselsarbeidet.

Satt på spissen: det betyr ingenting i et normal fødselsforløp om jordmødre måler forskjellig antall cm på cervixåpning eller hvor i bekkenet barnet står så lenge barnets hjertelyd er god og mor har krefter og rier. Riepauser og sovetid er greit under en normal fødsel. Tett og omsorgsfull fødselshjelp er individuelt tilpasset og krever utholdenhet og krefter av både fødekvinnen, barnet, far og jordmor!

 Noen ganger er det riktig med reflektert tilbakeholdenhet før vi griper inn med teknologi i den normale delen av livet som en fødsel faktisk er. Vi må se nærmere på hva som er fornuftig bruk av teknologi og hva som faktisk er misbruk av teknologi.

 

Kirsten Jørgensen
Leder i Den norske jordmorforening

9.00 2. juni - 15.30 3. juni 2022
8.00 13. juni - 16.00 14. juni 2022
16.00-17.00 15. juni 2022
9.00 22. september - 16.00 23. september 2022

Sola Strand Hotell

9.00 24. september - 16.00 25. september 2022
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.