Appell: En gledelig begivenhet

Lena Henriksen holdt appell på demonstrasjonen for svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen foran Stortinget 27. april. Les hennes appell her.

Foto: Sonja Balci fra OsloMet.

Appell 27.04.2022 fra Den norske jordmorforening

En gledelig begivenhet – er det ikke det vi ønsker oss om svangerskap, fødsel og barseltid? Dere kjenner kanskje stortingsmeldingen fra 2009 som het nettopp det? En gledelig begivenhet? Jeg satt i Nasjonalt råd for fødselsomsorg i 2008 og var med å jobbe med meldingen. Jeg husker jeg var stolt og glad når den kom. Flott navn på en stortingsmelding tenkte jeg En gledelig begivenhet – for ikke å snakke om undertittelen: Om en sammenhengende svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg.

Her la regjeringen vekt på følgende fem innsatsområder:

 –En helhetlig svangerskapsomsorg

– Et trygt fødetilbud

– Et familievennlig barseltilbud

– Kvalitet i alle ledd

– Et bredt brukerperspektiv.

Meldingen var en faktisk en kunnskapsbasert politisk visjon.

Dessverre så viser dagens demonstrasjon hvordan visjonen til stortingsmeldingen ikke er møtt. De syv kravene helseministeren skal få i dag er faktisk skremmende like disse fem innsatsområdene som får meg til å lure på hva det er som har skjedd siden 2009. Det er dessverre lite. I stedet ser vi nedleggelse av tilbud som leverer det meldingen la opp til, vi ser barselkvinner gjør opprør mot omsorgen som ikke er familieorientert eller familievennlig og vi ser jordmødre forsvinner i hopetall fra de store travle fødeavdelingene.

Vi ser ny forsking vise hvordan kvinner i Norge, i tillegg til medisinsk sikkerhet, vil ha en personlig, respektfull og helhetlig omsorg. De ønsker seg kontinuitet, de ønsker seg følelsesmessig trygghet og de vil ha et familiefokus. Det må bli en slutt på å gå imot det kvinner ønsker og forskning som støtter dette. Vi vil ha en helsetjeneste som legger vekt på at svangerskap, fødsel og det å bli foreldre er normale prosesser og livshendelser der forberedelse, informasjon og familien er viktig. Hvorfor er ikke politiske føringer om en sammenhengende omsorg gjennomført i gjennomført i praksis? Nå er det på tide og innfri de syv kravene som overleveres i dag så fødsel, svangerskap og barseltid blir en gledelig begivenhet for alle!

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.