Amathea favner bredt innen kvinnehelse

I tillegg til samtaler og veiledning rundt svangerskapsavbrudd, omfatter tjenesten til Amathea også prevensjonsveiledning, prevensjonsinnsetting, gratis graviditetstest, fødselsforberedende kurs og mor-barn grupper for de som blir alene med omsorgen for barn. 

Tekst: Veronica Rinde Halvorsen. Først publisert i Tidsskrift for jordmødre 1/2022.

Stiftelsen er en viktig tjenesteyter innen kvinnehelse, seksuell helse og minoritetshelse. Med 12 lokale kontorer rundt om i landet supplerer Amathea den offentlige helsetjenesten blant annet ved å tilby gratis spesialisert veiledning og oppfølging til kvinner, menn og par som opplever usikkerhet rundt graviditet. Mange har behov for samtaler rundt valg om å avslutte eller fullføre svangerskap, eller samtaler etter et svangerskapsavbrudd.

- En veldig variert arbeidshverdag, forteller jordmor Benedicte Remme.

– Vår kjernevirksomhet, og det vi kanskje er mest kjent for, er valgsamtaler og samtaler etter abort. Dette jobber alle i Amathea med, og det tilbyr vi i dag både på kontoret, på telefon og på video på Teams. Her har vi tilpasset oss under korona, og det at vi er tilgjengelig også på disse plattformene ser vi at mange setter pris på for at vi skal kunne være et landsdekkende og lettere tilgjengelig tilbud for alle, forteller jordmor Benedicte Remme tilknyttet Amathea sine lokaler i Bergen.

Illustrasjonsbilde prevensjonsmidler

Illustrasjonsbilde prevensjonsmidler

Givende å kunne støtte kvinner

Etter at hun startet i Amathea i 2019 opplevde hun å finne sin plass ved å jobbe med kvinner som trenger noen å støtte seg på når de står i en vanskelig livssituasjon.

– Det er en variert og spennende hverdag og et veldig givende arbeid, selv om det kan være tøffe samtaler. Utover samtalene så satser vi nå mye på prevensjon. Vi har gitt prevensjonsveiledning hele veien, men det at vi nå skal kunne tilby innsetting, hvor vi kan få gjøre litt prosedyrer og være litt «hands on» igjen, det er noe som gleder en jordmor, forteller Remme.

Tilbudet om prevensjonsveiledning og innsetting er i hovedsak rettet mot sårbare grupper, kvinner med minoritets- eller migrasjonsbakgrunn og kvinner som av ulike grunner har utfordringer med å oppsøke helsetjenester i forhold til å få prevensjon, men som fanges opp av Amathea og tjenestene de tilbyr. Kvinner som blir alene med barn eller har et uavklart forhold til barnefar er også en viktig målgruppe for Amathea.

– Der ser vi at det er ganske mange kvinner som kommer til oss, som velger å bli gravid alene. Det kan kanskje være en økende frekvens nå som det har blitt tillat med assistert befruktning i Norge for enslige kvinner.

Tilbudene favner bredt

Amathea tilbyr også undervisning rettet mot helsepersonell, alt fra sykepleierstudenter til medisinstudenter, jordmødre og helsesykepleiere, forteller Remme.

– Vi har et godt samarbeid med veldig mange av gynpoliklinikkene, de henviser til oss hvis de får inn kvinner som søker abort, men som kanskje fortsatt er usikre på valget sitt, eller har gjennomført en abort og trenger noen å snakke med.

Samarbeid og nærhet til andre tilbud er en fordel for å kunne tilby helhetlige tjenester. I Bergen har Amathea i år byttet kontorer og er nå samlokalisert med det nyopprettede Kvinnehelsehuset som er drevet av Bergen Sanitetsforening. Kvinnehelsehuset er ment å være et sted med tilbud om aktiviteter og mulighet for å møte andre. Mye av arbeidet her er rettet mot kvinner med migrasjonsbakgrunn. 

– Ved å kunne knytte dette sammen, så får man mange gode samarbeid og bånd, noe vi opplever som nyttig. Vi er ikke sammensmeltet, men vi har et leieforhold og samarbeid med Kvinnehelsehuset innad i de samme kontorene. Det gir oss en veldig unik plattform med gode, helhetlige tilbud og forhåpentligvis en trygg plass å komme for kvinnene, og selvfølgelig også menn, understreker hun.

Illustrasjonsbilde: sommerfugl

Illustrasjonsbilde: sommerfugl

Kvinnehelse i fokus

Remme forteller at nettopp kvinnehelse legger grunnlaget for det meste av det Amathea bygger sine tjenester på.

– Det er vi veldig opptatt av. Selvfølgelig handler mye av dette om valg, det er din kropp og ditt valg, og Amathea er opptatt av at kvinner kan ta gode valg for seg selv. Her kommer det å ha en veileder og en støtte underveis inn, som for mange kan være viktig. Vi jobber mye opp mot å forbedre kvinnehelse og at man skal kunne ta informerte valg. Ut fra hvordan samtalen er og hva de etterspør, gir vi også informasjon om ulike prosesser eller rettigheter, enten om samtalen omhandler abort eller å fullføre svangerskapet. Helheten i det er at de kan få snakke mye om det og sortere tanker og følelser. Vi snakker i tillegg om fremtidsperspektivet og hvordan man ser for seg utfall når man står i dette valget. For det kan jo være to vidt forskjellige utfall ut fra valget man tar, sier Remme.

 

Vellykket tariffavtale for jordmødrene i Amathea

Rett før sommeren i fjor gikk tariffavtalen i boks med Virke, som er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen. Tariffavtalen bar frukter i form av en god lønnsøkning. Benedicte Remme er en av fem Dnj-jordmødre i Amathea og var selv talsperson i forhandlingene og daværende tillitsvalgt da de fikk tariffavtalen. Hun er enig i at det er viktig å fremheve nytten av å jobbe mot en tariffavtale.

– Det er absolutt en trygghet å ha en tariffavtale, og det er klart det også har betydning for om det er verdt å ha en tillitsvalgt. Da jeg startet i Amathea i 2019 var vi i NHO. Da endringen kom at Amathea skulle gå over til Virke, så ble det aktuelt å ta kontakt med Dnj igjen for å høre om de kunne få til en tariffavtale. Jeg har inntrykk av at NHO er litt mer rettet mot næringslivet, mens Virke kanskje er mer tilpasset det sjiktet som Amathea er i. Jeg tror nok det er en forskjell der, som kanskje gjorde det mer mulig for oss å kunne få til en god tariffavtale. Det var en veldig spennende prosess og vi er glad for at det gikk i havn og er fornøyd med resultatene, sier Remme.

God støtte fra Dnj

Hun gir Dnj en stor del av æren for å få forhandlingene i havn og er takknemlig for jobben som lå bak.

– Jeg har opplevd støtten fra Dnj som veldig god, vi fikk rask respons, rask oppfølging på spørsmål og vi opplevde at de var på ballen og samtidig holdt oss underrettet underveis på hvor vi var i prosessen. Det er klart at med korona så ble ting litt skjøvet på, og det ble litt frem og tilbake med forhandlingene, men vi opplevde at Dnj hele tiden var på likevel. Jeg synes de har vært svært gode å ha i den prosessen. Min opplevelse var også at alle var godt fornøyd med resultatene. Det å bruke fagforeningen og det å jobbe mot en tariffavtale, det kan gi resultater. Det er et viktig arbeid i forhold til både rettigheter og lønn som ligger innunder tariff, sier Remme.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.