Styrking av jordmødre vil redusere mødredødeligheten

I Afghanistan dør 4300 kvinner i forbindelse med svangerskap og fødsel. Det er en kvinne annenhver time…  Under  markeringen av Den internasjonale jordmordagen på Frivillighetshuset i Oslo i kveld var budskapet tydelig; flere kvalifiserte jordmødre i Afghanistan vil redusere antall kvinner som dør under svangerskap og fødsel, og redde mange nyfødte barn.

Pasthoon Zyaee – grunnleggeren av Afghan Midwifes Associations (AMA) fortalte om betydningen AMA har for jordmødres arbeid og satte ord på noen av utfordringene en jordmor møter i sitt arbeid i Afghanistan.  
– Jordmødre gjør sitt beste til å yte kvalitetsmessig hjelp i svært lite tilgjengelige områder av landet. Ofte er jordmor eneste helsepersonell i disse områdene, mange er nyutdannede og ansvaret er stort. For at jordmødre skal lykkes ute i regionene er det viktig at de også har lederkvalifikasjoner og at lokalsamfunnet aksepterer de som ledere. 

Trude Thommessen, Dnjs internasjonale sekretær, holdt et sterkt innlegg hvor hun vektla at utdanning av jordmødre er essensielt for å senke mødredødeligheten i verden. Thommessen har besøkt Afghanistan gjennom flere år og senest i mars i år.  Hun fortalte at siden 2002 har over 480 jordmødre fullført jordmorutdanningen ved skolene Afghanistankomiteen driver i landet med støtte fra Den norske jordmorforening.

– Jeg har aldri opplevd så engasjerte jordmorstudenter  som i Afghanistan. De har alle sterke personlige historier om hvorfor de vil bli jordmor og er voldsomt motiverte.  

På bildet fra venstre: Kirsten Jørgensen, leder Dnj, Trude Thommessen, Internasjonal sekretær Dnj,Pasthoon Zyaee, grunnlegger AMA og Liv Kjølseth, generalsekretær Afghanistankommiteen. 

9.00-17.00 24. august 2017

Dnj, Grensen 9, Oslo

8.00-16.00 25. august 2017

Dnj, Grensen 9, Oslo

8.00-16.00 28. august 2017

KS Agenda, Haakon VII`s gt 9, 0161 Oslo

8.30 28. september - 15.00 29. september 2017

Store Auditorium, Ullevål

8.30-15.30 12. oktober 2017

Rådhussalen, Mosjøen rådhus, Vefsn kommune i Nordland

Ledige stillinger

Regionsenter for barn og unges psykiske helse søker NFP-sykepleier/jordmor, engasjement
Arbeidssted Oslo, søknadsfrist 21.august
Les stillingsannonsen HER

Seksjonsleder - Avdeling for gynekologi og fødselshjelp, Fødeseksjon, Drammen sykehus 
Søknadsfrist 25.august
Lenke til søk på stillingen

Jordmor - Gyn-/fødeavdelingen, Sykehuset Namsos 
Søknadsfrist 27.august.
Lenke til søk på stillingen

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.